Domowe cebulaki

42090021_365631540898511_3013195230619893760_nPlacki cebularze pamiętam jeszcze z dzieciństwa mama zawsze kupowała mi je do szkoły na drugie śniadanie. Czasami w weekendy moja babcia piekła domowe cebularze i pamiętam ten zapach pieczonego ciasta i cebuli w całym domu. uwielbiałam ten smak i zapach. Postanowiłam i ja spróbować zrobić własne może nie takie jak babci ale tez smaczne. Czas przygotowania to około 1,5h.Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 60 g masła,
  • 15 g drożdży,
  • 2 wielkie cebule,
  • olej.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z suchymi składnika dodać jajko. Mleko podgrzać i dodać do mąki masło roztopić i dodać ciepłe do reszty składników. Wyrobić ciasto gotowe odstawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę następnie sparzyć wrzątkiem. Gotową cebule posolić i skropić olejem. Z ciasta uformować kulki i lekko je rozwałkować na placuszki. Na wierzch układamy trochę cebuli i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe:)

Smacznego:)

Do cebuli można jeszcze dodać trochę maku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s