Tatar wołowy

Tatary to według mnie najlepsza przystawka jaką jadłam. Połączenie surowego mięsa z cebulą jajkiem i ogórkiem dobrze przyprawione po prostu poezja. U mnie w domu robi się się tatary na każde święta i wiesze imprezy.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 3-4 cebule,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz,
  • magii,
  • olej,
  • żółtka jaj.

Przygotowanie:

Mięso wołowe dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy z masy nie wielkie kulki a w nich robimy nie wielkie dołki tak aby weszło tam żółtko jajka. Cebulę ubieramy i siekamy na bardzo drobno, tak samo ogórki kiszone. Kulki mięsa układamy na talerzu w każdy dołek wylewamy jedno żółtko a boki talerza wykładamy cebulą i ogórkiem kiszonym jak na zdjęciu. Gotowego tatara mieszamy z ogórkiem kiszonym i cebulą przyprawiamy solą, pieprzem polewamy odrobiną magii i oleju i wyrabiamy na gładką masę. Gotowe:)

Smacznego:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s