Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe zawsze robię tak samo w panierce z bułki i jajek. Czasami zdarzają się, że są twarde jak podeszwa. Czytałam w internecie, że schab powinno się moczyć w mleku i cebuli ale nigdy tego nie próbowałam. Koleżanka powiedziała mi, że smaruje schab majonezem i wtedy obtacza w panierce. Spróbowałam i wyszły pyszne. Czas przygotowania to około godzinę.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 jajka,
  • trochę mleka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • suszone pomidory,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • kulka mozzarelli.

Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry i ubijamy jak na schabowe. Następnie solimy i pieprzymy każdy kawałek schabu smarujemy majonezem z obu stron. Jajka i mleko roztrzepujemy razem dodając trochę soli i pieprzu. Bułkę mieszamy razem z mąką. Następnie każdego kotleta obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety przekładamy na ręcznik kuchenny tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na blaszkę. Suszone pomidory kroimy na paseczki wykładamy na kotlety i przykrywamy plastrem mozzarella. Pieczemy około 15-20 minut. Gotowe:)

Smacznego:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s