Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe zawsze robię tak samo w panierce z bułki i jajek. Czasami zdarzają się, że są twarde jak podeszwa. Czytałam w internecie, że schab powinno się moczyć w mleku i cebuli ale nigdy tego nie próbowałam. Koleżanka powiedziała mi, że smaruje schab majonezem i wtedy obtacza w panierce. Spróbowałam i wyszły pyszne. Czas przygotowania to około godzinę.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 jajka,
  • trochę mleka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • suszone pomidory,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • kulka mozzarelli.

Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry i ubijamy jak na schabowe. Następnie solimy i pieprzymy każdy kawałek schabu smarujemy majonezem z obu stron. Jajka i mleko roztrzepujemy razem dodając trochę soli i pieprzu. Bułkę mieszamy razem z mąką. Następnie każdego kotleta obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety przekładamy na ręcznik kuchenny tak aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na blaszkę. Suszone pomidory kroimy na paseczki wykładamy na kotlety i przykrywamy plastrem mozzarella. Pieczemy około 15-20 minut. Gotowe:)

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s