Serowiaczki

Czas tłustego czwartku już nie długo więc wstawiam pierwszy przepis na pyszne obwarzanki z serem. Obwarzanki te zawsze robi moja mama gdy zostaje jej trochę sera białego a mamy ochotę na coś słodkiego.Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1kg sera białego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół kostki tłuszczu ja preferuje smalec,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Twaróg przekręcić przez maszynkę najlepiej dwa razy. Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy ser, jaja, cukier, tłuszcz, oliwę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wyrabiamy(gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać trochę więcej oliwy). Z gotowego ciasta wałkujemy placki szklanką wykrawamy krążki a w nich środek kieliszkiem. W garnku rozgrzewamy olej na który rzucamy krążki z ciasta i smażymy do momentu zrumienienia. Obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie do zarumienienia. Wykładamy na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Gotowe wystudzone obwarzanki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s