Serowiaczki

Czas tłustego czwartku już nie długo więc wstawiam pierwszy przepis na pyszne obwarzanki z serem. Obwarzanki te zawsze robi moja mama gdy zostaje jej trochę sera białego a mamy ochotę na coś słodkiego.Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1kg sera białego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół kostki tłuszczu ja preferuje smalec,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Twaróg przekręcić przez maszynkę najlepiej dwa razy. Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy ser, jaja, cukier, tłuszcz, oliwę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wyrabiamy(gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać trochę więcej oliwy). Z gotowego ciasta wałkujemy placki szklanką wykrawamy krążki a w nich środek kieliszkiem. W garnku rozgrzewamy olej na który rzucamy krążki z ciasta i smażymy do momentu zrumienienia. Obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie do zarumienienia. Wykładamy na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Gotowe wystudzone obwarzanki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s